top of page
WhatsApp Image 2024-02-04 at 6.10.20 PM.jpeg

Borttagning av laser, borttagning av tatueringar

Du har säkert hört att tatueringsborttagning med laser är det perfekta sättet att bli av med en tatuering du ångrar att du någonsin har gjort. Samtidigt låter metoden att ta bort tatueringar med ljus som något hämtat från en science fiction-film.

Kan en laser ta bort tatueringar helt?

Ja, en laser kan ta bort tatueringar helt. Faktum är att metoden är det säkraste och mest effektiva sättet att bli av med oönskade tatueringar. Det kan dock behövas flera behandlingar innan tatueringen är helt borta. Antalet sessioner som behövs beror på många olika saker, inklusive storlek, ålder, plats och färg på tatueringen som ska tas bort.

Hur kan en laser ta bort tatueringar?

Först och främst är det viktigt att förstå vad en tatuering är och hur den påverkar huden för att förstå hur tatueringsborttagning fungerar. Konsten att tatuera har funnits i minst 5000 år och flera kulturer har tillämpat den. Verktygen som används för att skapa tatueringar har förstås förändrats men utförandet som sådant är i stort sett detsamma. Med andra ord, en nål eller liknande verktyg som används för att permanent applicera pigment på huden.

Mer som en bläckpenna

Folk visualiserar ofta den moderna tatueraren som en person som applicerar bläck (pigment) på huden med något som liknar en nål eller spruta. Verktyget är faktiskt mer som en reservoarpenna. Spetsen på pennan doppas i bläcket och penetrerar epidermis och dermis. Då tar kapillärkraften över och binder bläcket i dermis. Det är med andra ord en fysisk process som äger rum och gör att huden "suger upp" bläcket.

Immunförsvaret gör tatueringarna permanenta

Noterbart att komma ihåg är att det är kroppens eget immunförsvar som gör att bläcket stannar. Bläcket hålls på plats när de vita blodkropparna strömmar genom området för att skydda det från nålen.

Modern forskning har visat att en tatuering fortsätter att orsaka ökad aktivitet bland de vita blodkropparna under hela sin livstid. Det betyder att långt efter att själva tatueringsprocessen är över fortsätter kroppen att skicka ett antal vita blodkroppar (immunceller) för att "skydda sitt territorium". Det är därför bläcket stannar för alltid.

Hur tar en laser bort en tatuering

Det är alltså kroppens svar på "hotet från" en tatuering som gör tatueringarna permanenta. En laser kan dock störa dödläget och ta bort oönskade tatueringar. Metoden bygger på användningen av en speciell laser som är utformad för att specifikt träffa bläcket utan att skada den omgivande huden. När lasern styrs över det drabbade området tränger den in i epidermis och dermis, där den smular sönder pigmenten som tatueringen består av.

Medan tatueringen attackeras av lasern är den omgivande huden helt opåverkad. Den specialdesignade lasern smular pigmentet till så små bitar att lymfsystemet kan plocka upp dem och spola ut dem ur kroppen.

Behandlingen är säker och extremt effektiv

Lasern använder en ljusstråle som är extremt koncentrerad för att bryta upp pigmenteringen. Delarna blir så små att kroppens lymfsystem kan ta hand om dem och bokstavligen spola ut dem ur kroppen utan att skada omgivande vävnader. Tatueringen kommer gradvis att blekna när lymfan bearbetar de små färgpartiklarna som skapas av lasern.

Något om lymfsystemet

Lymf är en del av kroppens immunförsvar. Dess primära funktion är att spola ut potentiellt farliga ämnen som toxiner och överflödig vätska från kroppen. Det är därför lymfan tar hand om de partiklar som lasern "producerar" i borttagningsprocessen.

Kommer tatueringen att tas bort effektivt?

​Precis som med alla skönhetsbehandlingar beror effektiviteten på förutsättningarna i det enskilda fallet.

Kom ihåg att antalet behandlingar som behövs beror på ett antal faktorer, inklusive färg, mättnad och storlek på tatueringen. Trots det börjar lymfsystemet verka direkt vid första behandlingen oavsett hur dessa faktorer påverkar antalet ingrepp. Det gör att ett synligt resultat blir märkbart redan efter första passet.

Hur många sessioner för att uppnå önskat resultat?

Det är förstås svårt att säga exakt, men en någorlunda korrekt uppskattning kan oftast göras vid en första konsultation. Snittet är någonstans mellan fem och åtta laserbehandlingar. Mörka, äldre tatueringar behöver kanske bara tre eller fyra sessioner, medan nya, kompakta kan kräva 10 eller fler behandlingar innan fullständig borttagning uppnås.

Ta bort tatueringar med laser är en process

Tatueringen du en gång ville ha kom inte dit av sig själv och detsamma gäller när du vill ta bort den. För att flyttprocessen ska fungera krävs både engagemang och vilja.

Du måste med andra ord vara beredd på att gå mellan tre till tolv lasersessioner för att bli av med den gamla tatueringen. Adekvat behandling av det drabbade området krävs också efter varje session. Du måste också ha tålamod och komma ihåg att lymfsystemet inte kan spola ut alla pulverpigment på en gång. Det synliga resultatet blir bara bättre och bättre med tiden..

Sluta leva med ånger

Du behöver med andra ord inte leva resten av ditt liv med ångest och förnedring över en tatuering du önskar att du aldrig hade. Livet är fullt av saker vi ångrar och detta misstag kan faktiskt rättas till med ett antal laserbehandlingar. Kontakta oss idag på Plus Beauty och boka in en första konsultation och ta första steget på vägen mot att bli av med din oönskade tatuering.

Behandling

Faktorer som kan påverka kostnaden?
Teknologin

Vilken typ av laser som måste användas (eller hur många olika) är en viktig variabel när det gäller att beräkna kostnaden för behandlingen. Personliga tatueringar finns i alla tänkbara (och ofattbara) skepnader och färger så rätt typ av laser måste användas för rätt typ av färg.

På Plus Beauty erbjuder vi tatueringsborttagning med laser med hjälp av en avancerad Q-switched ND-YAG Laser. Enheten tar säkert bort både professionellt gjorda tatueringar och dito skapade av amatörer.

Tatueringsborttagning med laser, pris för en behandling Pris

Patch test
Dras av under behandlingen! 350 kr
Mycket liten (1-3cm x 1-3cm) 1000 kr
Mindre (4-8 cm x 4-8 cm)
PMU Ögonbryn 1500 kr
Större (16-20cm x 16-20cm) 3500 kr
Tilläggsyta för större (per 1-10cm x 1-10cm) 1500 kr
Paket med 5 behandlingar (spara 35%). Köpt tillsammans, ingen återbetalning!
WhatsApp Image 2024-02-04 at 6.34.13 PM (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-02-04 at 6.38.40 PM.jpeg
WhatsApp Image 2024-02-04 at 6.34.13 PM.jpeg
bottom of page